Narančaste bundeve, slatko grožđe, sočne kruške, ukusne gljive… Jesen donosi predivne plodove, ali ništa toliko ne asocira na ovo godišnje doba kao kesten, bilo da neodoljivi miris dolazi iz peći na uglu ulice ili iz vaše pećnice. No, pečeni, vrući kesteni nisu jedina opcija za uživanje u ovom šumskom plodu, baš kao ni kesten-pire. Možda su najčešći odabir, ali ova namirnica slatkastog, orašastog okusa savršeno se uklapa u toliko mnogo slanih i slatkih varijacija, od slatkih rolada i pita do krepkih, utješnih juha, slasnih nadjeva te aromatičnih tjestenina i rižota.
Mnoge zemlje imaju svoja tradicionalna jela s kestenima. Tako se u Francuskoj juha od kestena priprema na razne načine – najčešće se kesten samelje u pire i kuha s pilećim temeljcem ili mlijekom, dok su palačinke punjene kesten-kremom standardna ponuda u sezoni. U švicarskoj regiji Valais, brisolee je starinsko jelo od kestena pečenih sa sirom, a u Armeniji se priprema dolma, jelo nalik sarmi s kestenima pomiješanim s rižom, janjetinom i začinima, a sve je zamotano u listove vinove loze ili kupusa. Nadjev od kestena s puretinom tradicionalno je blagdansko jelo u Americi. Kesteni nadopunjuju okus mesa, divljači i peradi te daju slatkastu punoću juhama, varivima i jelima s povrćem. Također se poslužuju kao nadjev ili kuhaju uz fazana, patku, gusku i piletinu. Ako i vi želite dati šansu nešto kompleksnijim jelima, ali ipak jednostavne pripreme, pred vama su dva recepta – slani i slatki u kojima kesten igra glavnu ulogu.