Jedan od najvećih prosinačkih užitaka je s ekipom otići do adventskih kućica i, nakon tople kobasice, nazdraviti čašom kuhanog vina. No neke dane poželite ostati doma i svejedno uživati u toplom, aromatičnom napitku ili dočekati goste čašom kuhanog vina od kojeg ih ništa neće bolje ugrijati. Jer ima nešto posebno u ovom začinjenom, bogatom napitku čija priprema ispunjava dom prekrasnim mirisima koje mnogi povezuju s blagdanskim razdobljem.
Kuhano vino kao s Adventa: recepti za crno, bijelo i rose kuhano vino
Što je najbolje, njegova je priprema brza i jednostavna, a većinu sastojaka već imate kod kuće. Boca crnog, bijelog ili rosé vina, voće poput agruma, jabuka ili sušenih brusnica i šljiva te topli začini kao što su cimet, klinčić, limunova ili narančina korica, anis i vanilija – i imate sve što vam je potrebno. Recepti za svaku vrstu vina su pred vama, a sve sastojke potražite u King Crossu. Živjeli!
Kuhano crno vino
SASTOJCI:
- 750 ml crnog vina
- 1 veliki štapić cimeta
- 2 zvjezdasta anisa
- 4 klinčića
- 2 trake limunove korice
- 4 žlice šećera
PRIPREMA:
Stavite crno vino, cimet, zvjezdasti anis, klinčiće, limunovu koricu i šećer u veći lonac. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi te odstoji oko 30 minuta kako bi se okusi proželi. Za posluživanje, ponovno zagrijte, ali nemojte dopustiti da zavrije. Ulijte u šalice ili čaše otporne na toplinu.
Kuhano bijelo vino
SASTOJCI:
- 1 boca bijelog vina
- 1 šalica vode
- 3 žlice svježeg soka od naranče
- 1/2 šalice bijelog šećera
- 2 žlice meda
- 1 naranča, narezana
- 1 limun, narezan
- 10 klinčića
- 4 zvjezdasta anisa
- 4 štapića cimeta
PRIPREMA:
U srednjem loncu pomiješajte vino, vodu, sok od naranče, šećer i med. Miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte narezanu naranču i limun, klinčiće, zvjezdasti anis i štapiće cimeta. Zagrijavajte na laganoj do srednje laganoj vatri 20 minuta, povremeno miješajući. Kušajte i po potrebi dodajte još začina ili šećera, zatim maknite s vatre i poslužite odmah.
Kuhano rosé vino
SASTOJCI:
- 1 boca rosé vina
- 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića ili 1 cijeli muškatni oraščić, lagano zdrobljen
- 5 klinčića
- 1 mahuna vanilije, prepolovljena
- Med po ukusu (počnite s 1 žlicom)
- Svježe ili sušene brusnice
- Narezana crvena jabuka
PRIPREMA:
U srednjem loncu na srednjoj vatri kombinirajte vino, muškatni oraščić, klinčiće, mahunu vanilije i med. Zagrijavajte dok smjesa ne počne lagano pirjati – nemojte dopustiti da zavrije. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 20 minuta kako bi se okusi proželi. Procijedite i poslužite s brusnicama, kriškama jabuke.
Datum objave: 8. prosinca 2025.
*Cijene su važeće na dan objave. Trgovine zadržavaju pravo izmjene cijena i uvjeta prodaje te iste mogu promijeniti bez prethodne najave.