Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
bis zum Weihnachtsabend!

Tko želi puno kuhati po vrućini? Brzi, osvježavajući obroci su spas u ljetnim danima, a zahvaljujući mirisnim i sočnim plodovima sezone, salata se nameće kao jedan od najboljih izbora za lagane ljetne obroke. Ne samo da se lako priprema, nego i hidrira organizam, a voće i povrće dozrelo na suncu obiluje vitaminima i mineralima. Salata može zamijeniti prilog za vaš ručak, a ako joj dodate i koju kockicu prepečenog kruha te proteina poput sira, bit će sasvim dovoljna za laganu večeru. Ljeti je izbor sezonskog voća i povrća bogat pa to vrijedi iskoristiti – možete se igrati kombinacijama različitih plodova i boja te isprobati zanimljive dressinge s raznim začinima. Sjetite se da se jede i očima pa poslužite svoje salate u lijepim posudama, minimalistička zdjela ili rustikalni pladanj stvorit će lijep sklad na stolu. Jako je efektan i drveni pribor za salatu, a ako želite što više užitka, a što manje posla, razmislite o opremanju svoje kuhinje s par korisnih pomagača.

Sjeckalica voća i povrća ubrzat će cijeli proces, baš kao i kvalitetan blender u kojemu možete brzo pripremiti najkremastiji preljev. Dobra daska za rezanje i nož su neizostavni, a ako imate malene u kući, svidjet će im se rebrasto narezano voće i povrće uz pomoć posebnog noža.  Volite lisnate salate? Onda bi vam centrifuga za salate mogla biti od velike pomoći. Još vam samo treba inspiracije? Možete isprobati slatko-kiselu salatu s nektarinama i mozzarellom ili grčku salatu s rajčicama i feta sirom – osvježavajuće su, pune aroma i boja ljeta i dovoljno zasitne da mogu poslužiti kao samostalni lagani obrok. U slast!

Ljetna salata s nektarinama, mozzarellom i bosiljkom

Slatko-kiselkasti okus svježih nektarina savršeno se slaže s blagom, mliječnom punoćom dobre mozzarelle. Ovo zapravo nije pravi recept već jednostavno – sljubljivanje okusa. Najbolje nektarine za ovu salatu su one koje su blago omekšale, ali još uvijek drže oblik – ni pretvrde ni premekane.

 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 nektarine, bez koštica, narezane na kriške ili komade (različiti oblici i veličine daju bolju teksturu)
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • balzamični ocat
  • 1 crvena čili papričica, očišćena od sjemenki i sitno nasjeckana
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 kugle mozzarelle
  • 1 vezica svježeg bosiljka

Priprema:

Nektarine lagano začinite maslinovim uljem, balzamičnim octom i sitno sjeckanim čilijem. Dodajte nekoliko kristala morske soli i malo papra. Količine prilagodite vlastitom ukusu – cilj je postići ravnotežu između slatkog, kiselog, slanog i masnog, uz napomenu da ćete na kraju dodati kremastu mozzarellu. Na kraju posložite mozzarellu i pospite svježim listićima bosiljka.

 

Prijedlog za posluživanje:

Ovu salatu možete servirati na velikom pladnju ili u širokoj plitkoj zdjeli, tako da se sastojci mogu lijepo rasporediti. Poslužuje se uz hrskavi bijeli kruh, focacciu ili prepečene kriške ciabatte – idealno kao lagano predjelo, prilog uz roštilj ili laganu ljetna večeru uz čašu rashlađenog bijelog vina ili roséa.

Grčka salata s rajčicama i fetom

Grčka salata je gotovo zaštitni znak svoje zemlje, a tajna je u mekom feta siru, koji svojom blagom, ali osvježavajućom kiselošću podiže cijelo jelo.

 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 400 g raznobojnih rajčica (po mogućnosti različitih oblika i veličina)
  • 100 g crvenog luka
  • 100 g krastavca
  • 100 g feta sira
  • suhi origano
  • sol i papar
  • dvopek ili krutoni

 

Dressing:

  • 100 ml kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 30 ml vinskog octa (crveno vino)
  • 10 g Dijon senfa
Grčka salata u zdjeli

Priprema:

Rajčice operite i narežite na veće komade. Luk ogulite i narežite na tanke ploške. Krastavac prepolovite po duljini, izvadite sjemenke žlicom, pa zatim narežite na kockice. Sve povrće stavite u veću zdjelu, posolite, popaprite i pospite origanom. U posebnoj zdjelici izmiješajte sve sastojke za dressing dok se ne spoje. Prelijte preko povrća i lagano promiješajte. Dodajte dvopek ili krutone i još jednom nježno izmiješajte. Na vrh stavite komade fete, prelijte s još malo maslinovog ulja i odmah poslužite. Dobar tek!

Datum objave: 9. srpnja 2025.

*Cijene su važeće na dan objave. Trgovine zadržavaju pravo izmjene cijena i uvjeta prodaje te iste mogu promijeniti bez prethodne najave.