Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
bis zum Weihnachtsabend!

Počela je sezona berbe grožđa i neće proći dugo da se ubrani grozdovi pretvore u rajske kaplje vina. A u svijetu vina svaki detalj ima svoju važnost — od tla vinograda do vještine vinara, pa sve do čaše iz koje se pije. Ovaj naizgled jednostavan izbor složena je igra između oblika, arome i okusa.

 

Kvalitetna vinska čaša čin kušanja pretvara u doživljaj koji uključuje sva osjetila, a u središtu njezinog dizajna leži spoznaja da su aroma i okus vina neraskidivo povezani s njegovom interakcijom sa zrakom. Oblik vinske čaše može tu interakciju potaknuti ili pak spriječiti, a time i promijeniti karakter vina. Upravo zato postoje različiti oblici čaša za vina, prije svega posebne za bijela i crna, a onda opet za pojedine vrste unutar ove dvije kategorije, a sve da bi se naglasila jedinstvena obilježja svake vrste vina.

Široka baza za crna vina


Čaše za crno vino, sa svojim širokim zdjelicama, pozivaju kisik da se stopi s vinom, omekšavajući njegove tanine i dopuštajući da cijeli bouquet procvjeta. Bogatija crna vina najčešće se toče u bordeaux čaši, sa širokom bazom koja se sužava prema blago užem otvoru, što ima dvostruku svrhu. Velika zdjelica pruža dovoljno prostora da se arome razviju, dok ih uži vrh zadržava i koncentrira, usmjeravajući ih ravno do osjetila što stvara bogatiji doživljaj. Srednje puno crno vino se toči u čašama čije zdjelice nisu toliko prostrane, ali su i dalje dovoljno velike da okusima i aromama pruže prostora za disanje.

A za lagana crna vina, idelane su burgundy čaše. Oblik njihove zdjelice, širi od ostalih, uz blagosužavanje ruba, usmjerava buket ravno prema nosu, dok se kontakt vina sa zrakom maksimalizira kako bi se pojačao njegov aromatski i okusni profil. Burgundy čaša omogućuje laganim crnim vinima da izraze svoj puni potencijal, naglašavajući nježne okuse i arome.

Uska za kiselo, a široka za puno bijelo vino


Čaše za bijelo vino, nasuprot tome, imaju suženiji dizajn s užim otvorom koji koncentrira nježne arome vina i usmjerava ih ravno prema nosu. Ovaj oblik ima dvostruku svrhu: smanjuje izloženost vina zraku, čime čuva njegovu svježinu i kiselost, te održava nižu temperaturu, presudnu da bi bijela vina izrazila svoju živahnost. Za bijelo vino potrebno je poznavati dvije vrste čaša, a koju ćete odabrati, ovisi radi li se o kiselom visoko kiselom ili vinu punog okusa. Visoko kisela vina, poput rizlinga, živahna su na nepcu i odišu svježinom, a da biste to maksimalno iskusili, poslužite ih u čaši s vitkom zdjelicom i uskim rubom. Uzak otvor smanjuje izloženost vina zraku, čuvajući njegovu aromu i okus te omogućuje da svaki gutljaj donese koncentrirani val svježine, naglašavajući kiselost vina bez da se ona prebrzo rasprši.

Čaše za puna bijela vina se šire u veličini i funkciji. Dizajnirane za chardonnay, sivi pinot i druga bogata bijela vina, ove čaše imaju širu zdjelicu kako bi vino ‘disalo’ i otkrilo složene slojeve okusa i aroma.

Vino je puno više od cijeđenog grožđa, a svaka sorta priča svoju priču. Bilo da tražite lagana bijela, bogata crna ili pjenušava vina, INTERSPAR katalog Vino i delicije neka bude vaš vodič kroz svijet okusa i doživljaja. Prelistajte stranice kataloga ovdje.

Datum objave: 27. rujna 2025.

*Cijene su važeće na dan objave. Trgovine zadržavaju pravo izmjene cijena i uvjeta prodaje te iste mogu promijeniti bez prethodne najave.